Serebral Palsi Nedir?
Serebral Palsi (SP) gelişmekte olan beynin doğum öncesi, doğum esnasında veya doğumdan kısa süre sonra çeşitli nedenlerle hasarlanmasına bağlı gelişen, ilerleyici olmayan fakat zamanla değişim gösteren, ağırlıklı olarak postür ve motor fonksiyon bozukluğunu içeren bir klinik tablodur ve çocukluk çağının en sık görülen nörolojik özürlülük nedenidir. (Karaca S, 2011)
SP, gelişmekte olan beyinde fetal veya infantil dönemde zedelenme sonucu gelişen, ilerleyici olmayan, hareketi kısıtlayan, kalıcı motor işlev kaybı, duruş ve hareket bozukluğudur . (Bax M, 2005)
SP(Serebral Palsi) bir hastalık değil, birçok farklı etyoloji ve nörolojik bozuklukları içine alan tanımlayıcı bir deyimdir. SP’de klinik durum büyüme ve santral sinir sisteminin uyum yeteneğine ve olgunlaşmasına bağlı olarak zaman içinde iyileşebilir. Omurilik, periferik sinirler ya da kaslarla ilgili motor bozukluklar SP tanımı içine girmez. Motor geriliğe sıklıkla duyusal, bilişsel, konuşma, davranış problemleri, uyku bozuklukları ve epileptik nöbetler eşlik eder. (Sankar C, 2005)
Enfeksiyonlar ve beyin travmalarının ne kadar önemli hasarlara yol açtığını görmekteyiz. Özellikle hamilelik döneminde anne birey zararlı alışkanlıklarını bırakmalıdır yada bebeği için bırakmak zorundadır. Bu tip hasarlara yol açabilecek düzeyde alınan zararlı maddeler kan ve göbek kordonu gibi iletim yollarıyla doğrudan bebeğe etki edebilmektedir. Doğum anında oksijen yetersizliği, hamilelikte kapılan kızamıkçık, zika virüsü, toksoplazma veya sitomegalovirüs enfeksiyonları bazen Serebral Palsi’ye neden olur.

SP kas sistemini kaskatı kesen bir travma oluşturmaktadır. SP’li bireylerde görülme şekilleri şöyledir;



5 tip SP tipi vardır ama yazının kısa ve öz olması amacıyla içerik ve tanımlar ile anlatım sağlanmıştır.
https://www.tscv.org.tr/PageContent/tr/sertifika-bagisi/1900 Türkiye Spasfik Çocuklar Vakfı , ailenize veya sevdiklerinize gereksiz takılar ve ihtiyaç fazlası anlamsız tişörtler almaktansa bu vakıf üzerinden onlara dilediğiniz mesajı yazabildiğiniz ve en önemlisi kazancı SP ve diğer Spasfik çocukların eğitim ve ihtiyaçlarına giden bir projeye destek olabilirsin. Bıraktığım linkten istediğin kişiye sertifikanı kargolayabilirsin.

Eller çoğalsın, yük hafifleşsin. Yazı hakkında yorumlarınızı belirterek bizi mutlu edebilir, siteye abone olarak yazılarımızdan haberdar olabilirsiniz.
-Mustafa BAHAR
Kaynaklar ve Alıntılar
. Bax M, Goldstein M, Rosenbaum P, Leviton A, Paneth N, Dan B et al; Executive Committee for the Definition of Cerebral Palsy. Proposed definition and classification of cerebral palsy, April 2005. Dev Med Child Neurol 2005; 47(8):571-6
Sankar C, Mundkur N. Cerebral palsy- definition, classification, etiology and early diagnosis. Indian J Pediatr 2005;72:865-8.
https://www.tscv.org.tr/PageContent/tr/cerebral-palsy-ve-eslik-eden-durumlar/1004
Buona domenica 🙂
BeğenLiked by 1 kişi
Sevgiler
BeğenLiked by 1 kişi
Güzel bilgi paylaşımları. Teşekkürler. 😊
BeğenBeğen
Sevgiler
BeğenLiked by 1 kişi